Wij zijn onze zolder aan het verbouwen tot een volwaardige kamer (man-cave). Zorgen voor vastgoed waardevermeerdering is belangrijk in het Groninger aardbevingsgebied. Het verbouwen van de zolder tot kamer geeft mij mooi de kans het thuisnetwerk opnieuw in te richten, met nieuwe netwerkapparatuur. Ook al is het huidige netwerk niet bijster interessant, in dit artikel vind je een overzicht van mijn wensenlijst.


Omdat de installateur een CAT 6a-S-FTP kabel (100 meter op rol, want misschien wil ik later uitbreiden) trekt van de meterkast naar zolder, kan daar mooi een Wifi access point - AP of router - geplaatst worden. Naast de bekabeling heb ik ook RJ-45 stekkertjes nodig.

Wifi access points en toebehoren

Als Wifi access point heb ik twee opties:

  1. Ubiquiti Unifi UAP-AC-PRO affiliate
  2. Ubiquiti Unifi UAP-nanoHD
Unifi UAP-nanoHD

Er zijn er natuurlijk veel meer, maar ik ben wel fan van Ubiquiti en op de zaak hebben we er goede ervaringen mee. Ik denk dat het de Unifi UAP-nanoHD wordt, maar de specs van de Unifi UAP-AC-PRO zijn ook niet min. Afhankelijk van de toepassing en wifi-benodigdheden kies je de één of de ander (bron: Differences Between Ubiquiti Access Points: UAP-AC-Pro Vs. UAP-nanoHD).

Specs:

Op unifi-nanohd.ui.com vinden we de volgende tabel met specificaties:

UAP-nanoHD UAP-AC-PRO
Dimensions ∅ 160 x 32.65 mm ∅ 196.7 x 35 mm
Environment Indoor Indoor/Outdoor
2.4 GHz Speed 300 Mbps 450 Mbps
5 GHz Speed 1733 Mbps 1300 Mbps
PoE Mode 802.3af PoE 802.3af PoE/802.3at PoE+
Ports (1) 10/100/1000 Ethernet (2) 10/100/1000 Ethernet
Wi-Fi Users 200+ Users 200+ Users
Mounting Wall / Low-Profile Ceiling Wall / Ceiling
MIMO Chains 4x4 3x3
MU-MIMO
Skins
Price $179 $149

Gelukkig kunnen beide access points gevoed worden via PoE, of Power over Ethernet. Ubiquiti heeft ook daarvoor een leuke PoE-switch: UniFi Switch 60W PoE - Managed Switch.

Ubiquiti UniFi Switch (8-poorts, 60W PoE)

Aan vier PoE-poorten heb ik eerst voldoende en zo houd ik zoveel mogelijk apparatuur op één merk.

De wifi-netwerkinstellingen wil ik te zijner tijd beheren met een Ubi CloudKey. Maar dat wordt pas interessant als ik op elke verdieping een nanoHD heb hangen in een MU-MIMO setup. MU-MIMO staat voor Multi-User, Multiple Input, Multiple Output, en is een 802.11 AC standaard op 5GHz.

Hiermee zullen dan alle 4 PoE-poorten bezet zijn met 3x een Unifi UAP-nanoHD en een CloudKey.

Een andere mogelijkheid, kwam ik onlangs tegen: TP-Link Deco M9 Plus (triple pack).

De TP-Link Deco M9 Plus is een unieke multiroom wifi oplossing met ingebouwde Zigbee en Bluetooth mesh verbinding. Het multiroom wifi systeem bestaat uit drie losse stations die allen met elkaar communiceren middels wifi mesh technologie, waardoor je hele woning binnen een paar minuten wordt voorzien van één groot draadloos netwerk. Dankzij deze technologie ervaar je geen haperingen of verlies van snelheid meer en behoren je netwerkproblemen tot het verleden.

En verder ook aangeschaft, een Corsair K68 Cherry MX Red toetsenbord (de K70 RGB vond ik net té), een Speedlink Manejo ergonomische muis voor mij en een Rapoo 7200P voor andere gebruikers.


Vond je deze post een kleine donatie waard?

Dank je wel!